Międzynarodowe Targi Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO

Antraknoza orzecha włoskiego

Sprawca choroby: łac. Gnomonia lepto styla

Objawy choroby:
Objawy choroby powodowanej przez tego grzyba występują na liściach, owocach i pędach. Na liściach pojawiają się najpierw żółte, stopniowo ciemniejące plamy, różnej wielkości, zwykle dość duże, kształtu kanciastego, ułożone pomiędzy nerwami liścia. Często zlewają się one w duże skupienia pokrywające głównie brzeg liści. Tkanka liścia w miejscu plamy brunatnieje i zasycha. Na dolnej stronie liścia pojawiają się na plamach brunatnoczarne, drobne, koncentrycznie ułożone, spłaszczone punkty. Są to owocniki stadium konidialnego grzyba. Silnie porażone liście opadają. Na zielonych okrywach niedojrzałych owoców występują brunatne, zagłębione plamy różnej wielkości, często zebrane w większych skupiskach na jednej stronie orzecha. Wcześnie porażone (zakażone) zawiązki owocowe gniją, a porażone później nie dojrzewają i przedwcześnie opadają. Na plamach również tworzą się skupienia zarodników. Porażeniu ulegają także zielone, niedojrzałe części pędów, na których tworzą się brunatne plamy. Silnie porażone pędy zasychają, a na słabiej porażonych, w miarę ich drewnienia, pozostają ślady w postaci spękanej kory.

Zobacz preparaty zwalczające Antraknoza orzecha włoskiego: