Międzynarodowe Targi Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO

Amerykański mączniak agrestu

Sprawca choroby: łac. Sphaerotheca morsuvae

Objawy choroby:
Grzyb powodujący tę chorobę wiosną poraża liście, pędy a następnie owoce. Porażone liście pokrywają się mączystym nalotem i są mniejsze od zdrowych. Młode pędy są również pokryte najpierw białym, później brunatnym nalotem. Najsilniej są opanowane wierzchołki pędów. Z silnie porażonych pędów opadają liście, a pędy mogą zamierać. Owoce są pokryte najpierw białymi, nieregularnymi plamami, a później brunatnym wojłokowatym nalotem. Powoduje nie tylko zniekształcenia liści i ich przedwczesne opadanie, ale również tak silnie atakuje owoce, że mogą one pękać. Choroba objawia się białym, mączystym nalotem na owocach i może pojawić się wiosną. Zaatakowane partie czasem czernieją. Amerykański mączniak agrestu występuje najbardziej na zagęszczonych i zacienionych krzewach. Również przenawożenie azotem sprzyja rozwojowi choroby. Grzyb rozprzestrzenia się bardzo szybko za pomocą zarodników konidialnych przenoszonych przez wiatr i zwierzęta po plantacji. Zapobieganie polega na zakładaniu plantacji na terenie przewiewnym, na właściwym prześwietlaniu krzewów oraz zrównoważonym nawożeniu mineralnym.

Zwalczanie:
Zwalczanie choroby na plantacjach towarowych powinno być wyłącznie chemiczne.

Zobacz preparaty zwalczające Amerykański mączniak agrestu: